DE CE SUNT ARDEII IUTI? - SCARA SCOVILLE

 Iutimea din ardei vine de la un produs chimic alcaloid numit Capsaicina, aceasta fiind de mai multe tipuri. Acesta este unul dintre motivele pentru care iutimea din diferite tipuri de ardei este simtita in diferite parti ale gurii.  

 Contrar credintei populare, capsaicina nu se afla in seminte, ci in placenta carnoasa din interiorul fructului la care sunt atasate semintele. Celulele care contin capsaicina au o presiune mare interna, astfel ca atunci cand rupem un ardei sau il taiem felii aceste celule "explodeaza", imprastiind continutul chimic in interiorul ardeiului.

  Iutimea, in mod traditional, se masoara in unitati Scoville - inventate de Wilbur Scoville. Principiul a fost acesta: un ardei iute a fost amestecat in apa cu zahar si apoi diluat pana iutimea nu s-a mai simtit (cate parti de apa cu zahar sunt necesare pentru a combate iutimea in totalitate). Totusi, in zilele noastre, "testele Scoville" sunt realizate cu ajutorul cromatografiei lichide si traduse apoi in unitati Scoville (SHU - Scoville Heat Unit). 

Scara Scoville

 Cel mai bun antidot contra iutimii este fie rabdarea, fie un produs lactat cum ar fi iaurtul sau laptele. Bautul berii este cel mai stupid lucru pe care il puteti face, deoarece alcoolul (mai ales acidulat) va impregna iutimea in papilele dumneavoastra gustative pentru o lunga perioada de timp.