INSAMANTAREA

 Avand in vedere clima din Romania, semintele trebuie sa fie semanate la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie si cultivate intr-o sera sau poli-tunel, desi ele pot fi semanate si afara in timpul verii intr-un loc insorit.

  Germinarea variaza de la soi la soi si poate dura pana la 5 saptamani, desi soiurile comercializate in acest magazin au o perioada de germinare intre 10-21 zile, unele chiar mai devreme. O exceptie fac semintele de ardei din familia Jolokia, semintele de Trinidad si Carolina Reaper care au o durata de germinare de minim 2 saptamani.

  Pentru a va ajuta sa incepeti, vom enumera in continuare cateva dintre trucurile si regulile pe care le folosim pentru a da ardeilor nostri cel mai bun start posibil, dar si pentru a va invata cum sa cresteti ardei iuti in ghiveci. 

  Asadar semanam semintele in lunile februarie-martie, dar o putem face si mai tarziu. Exista o diferenta mare privind numarul de zile de care are nevoie o planta sa ajunga la maturitate, aceasta perioada diferind in functie de soi.

  Tineti cont ca o planta din soiul Habanero are nevoie de 100 de zile (3 1/2 luni) sa ajunga la maturitate. Deci insamantarea trebuie facuta in timp util sau fructele nu vor avea timp sa se coaca.

  Vom pune semintele in vase mici, la 5mm adancime in pamant si cu maxim 3 seminte din acelasi soi. Nu puneti seminte din soiuri diferite in acelasi vas !!! Pastrarea fiecarui soi in vasul propriu este o idee buna, deoarece timpul de germinare variaza foarte mult de la soi la soi. 

 NU FOLOSITI PAMANT DE FLORI!!! Va recomandam sa folositi pamant de legume sau turba. Pentru rezultate optime va recomandam sa folositi peletele noastra de turba JIFFY.

 Seminte de ardei iuti puteti cumpara de AICI.

 De indata ca majoritatea semintelor dintr-un vas au germinat si au 2 frunze bine formate si inainte de a deveni prea inalte, acestea trebuie mutate in vase de 1l sau mai mari (ghivece). Cand faceti aceasta mutare, tineti planta de frunze si nu de tulpina (este foarte sensibila). Daca folositi peletele de turba, aveti avantajul ca planta se va muta cu tot cu peleta in noul compost.

APA SI TEMPERATURA

 Viteza germinarii si rata de succes a acesteia pot fi imbunatatite foarte mult, oferind o temperatura destul de ridicata si constanta pamantului in care semintele sunt puse. Noi folosim propagatori controlati termostatic, dar si plasarea vasului pe orice suprafata incalzita (temperatura controlata, ex: calorifer) va da rezultate. Cu o temperatura constanta a pamantului de 27-32 grade Celsius, ar trebui sa obtineti rezultate foarte bune. Semintele vor germina chiar si la 21 grade Celsius, dar germinarea va fi mult mai lenta si neregulata. Daca temperatura urca pana la 38 grade, germinarea va fi mult mai rapida, dar rata de succes (a plantei) va fi mult mai scazuta.

 Incercati sa udati pamantul la suprafata cu un pulverizator, decat sa il udati la baza. Udarea la suprafata are un efect mult mai mic asupra temperaturii pamantului. Nu puneti apa multa si in niciun caza nu "inundati" planta !!! Pulverizarea apei are un impact mult mai mic asupra temperaturii si plantei. 

 Dupa germinare este necesar sa mutati vasul (ghiveciul) intr-un loc unde poate beneficia din plin de lumina soarelui. Ideal ar fi o sera incalzita sau un conservator cald. Continuati sa pastrati temperatura constanta, planta udata corespunzator si o ventilatie buna. Puteti pastra planta in acest ghiveci pana ajunge la o inaltime de 8-15 cm.

 Cand planta are aproximativ 5 perechi de frunze, ar trebui mutata intr-un ghiveci mai mare. Astfel, puteti muta planta in ghivece de 3-10 l, in functie de soi si de preferinte. Folositi ghivece mai mici pentru plantele ornamentale compacte.

 Odata cu venirea verii si cu cresterea puterii soarelui, este posibil sa fiti nevoiti sa oferiti si umbra plantei. 

  Incercati sa pastrati plantele la o  temperatura sub 36 de grade Celsius. Nu le "hraniti" cu prea mult nitrogen (daca o faceti) si sub nicio forma nu le lasati sa se usuce. Aceste lucruri ar trebui sa previna caderea florilor. Plantele mari (din soiuri gen Habanero) s-ar putea sa aibe nevoie de ajutorul unui arac. Tineti cont ca unele soiuri ajung si la 1,8 m inaltime. Soiurile ornamentale pot fi mutate intr-un loc luminos, la fereastra sau pe o terasa, odata ce planta este bine dezvoltata. In cazul in care florile cad, acest lucru se poate datora mai multor factori: daca tineti planta afara, atunci s-ar putea sa fie prea frig (mai ales daca o tineti afara si noaptea), iar daca o tineti in interior s-ar putea sa nu aibe suficienta umiditate - caz in care o puteti uda cu un pulverizator mult mai des. 

FRUCTELE

 In functie de soi, fructele (ardeii) se culeg in diferite perioade. Fructele care la inceput sunt galbene sau verzi, ajung de obicei la maturitate rosii, desi ardeii verzi se vor coace, uneori, pana la galben sau portocaliu, totul depinzand de soi.

 De obicei si indiferent de culoare, fructul dezvoltat, ajuns la maturitate, lucios si carnos, va putea fi cules. Incercati acest lucru culegand un ardei si verificandu-i iutimea si aroma. Cu cat culegeti fructele mai devreme, cu atat planta va produce mai multe. Astfel, o idee buna este ca, indiferent daca aveti nevoie sau nu de ardei, fructele sa fie culese si eventual pastrate in congelator (nu isi vor pierde iutimea).

PASTRAREA PLANTELOR PESTE IARNA

   Cele mai multe plante de ardei pot fi tratate ca plante perene de casa, dar vor avea nevoie de taiere pe timpul iernii. Unele soiuri sunt mai rezistente decat altele: soiurile mici ca Serrrano, Twilight sau Prairie Fire rezista mult mai bine iarna fata de soiuri ce cresc mari, cum ar fi Poblano sau Habanero.

 Principala conditie pentru a avea o planta de ardei iute (si nu numai) si in anul urmator este ca radacinile sa nu inghete. Planta va trebui udata foarte putin odata pe saptamana.

 FOARTEIUTE.RO RECOMANDA

  • Folositi pelete de turba - ajuta la germinare si sunt usor de transplantat

  • Imediat cum semintele au germinat, udati plantele cu Chilli Focus. Este o solutie nutritiva DEDICATA plantelor de ardei iute. Veti avea plante mai sanatoase si o recolta mult mai bogata spre deosebire de o planta udata doar cu apa.

NOTA

 Nicio samanta comercializata in acest magazin nu este modificata genetic! Astfel, semintele obtinute din ardeii plantelor crescute din semintele noastre vor germina!

 VA URAM SUCCES!